INLEIDING EN GESCHIEDENIS

Dat België wereldwijde erkenning geniet als bierland, danken we aan oneindig veel factoren. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de ambachtelijke vaardigheden van onze brouwers, het feit dat hun creativiteit nooit werd afgeremd door het Duitse Reinheitsgebot, de aanwezigheid van de juiste natuurlijke grondstoffen, de strategische ligging van ons land, de doorbraak van het internet en de enorme passie waarmee brouwers inspelen op de sterk toegenomen hang bij de consument naar alles wat authenticiteit uitstraalt: al deze elementen helpen stuk voor stuk mee te verklaren dat het Belgische bier een van de pijlers is die het imago van ons land in het buitenland hoog helpen houden.

Bier is de oudste en populairste alcoholische drank ter wereld. Het eerste bier zou al gebrouwen zijn rond 6000 voor Christus: in Mesopotamië, de streek aan de Tigris en de Eufraat, waar nu Irak ligt. Bij opgravingen zijn immers stenen platen gevonden met primitieve afbeeldingen van een brouwproces.

GA NAAR INLEIDING

VAN GRAANKORREL NAAR GLAS

Wijn en bier, de twee grote gegiste dranken van de wereld, kunnen zelf het verschil verklaren. Wie nooit wijn drinkt, weet toch dat die van druiven wordt gemaakt. Maar wat is de tegenhanger in bier? Zelfs mensen die elke dag een glas drinken zijn er niet altijd zeker van...

Bij het maken van wijn wordt de druif geperst om een sap te krijgen dat vol suikers is. De druif zelf levert geur en smaak; de suikers worden vergist om alcohol te creëren. Het equivalent in de bierproductie wordt doorgaans graan genoemd. Meestal is het gerst, maar ook tarwe, rogge, haver en diverse andere graansoorten worden gebruikt. Graan is echter, als het geoogst is, te hard om te worden vergist. Het moet eerst in water worden geweekt, waarbij het gedeeltelijk ontkiemt, en dan worden gedroogd om zijn suikers oplosbaar te maken. Dit is het moutprocédé.

GA NAAR BROUWPROCES

KIEZEN, BEWAREN, SERVEREN EN GENIETEN

Bier is 's werelds populairste alcoholische drank. Toch wordt het als vanzelfsprekend beschouwd. Het kan evenveel nuances van kleur, aroma en smaak hebben als een mooie wijn en het is een drank met een prachtige versterkende complexiteit. Hoe beter u bier begrijpt, hoe meer u ervan geniet.

Veel mensen genieten van een glas bier zonder iets te weten over zijn rijke achtergrond, zijn natuurlijke ingrediënten of zijn versterkende eigenschappen. Het is meer dan een dorstlesser, het is een drank die hielp culturen vorm te geven, vanaf de zuidelijkste punt van Latijns-Amerika tot de Noordpoolcirkel, en het brengt nog steeds mensen op festiviteiten bijeen.

GA NAAR SMAAK

BIERSTIJLEN

In een restaurant bestelt niemand 'een bord eten'. Waarom vraagt men dan wel om 'een bier'? Deze bestelling levert meestal een neutraal brouwsel op dat zich pils noemt. Vraag liever: 'Heeft u lokaal bier?' of kies de stijl die bij de gelegenheid past.

Sommige bieren lijken alleen stijlvol, andere zijn klassieken in hun stijl. Hoe beroemd de merknamen ook zijn, bijna alle internationaal bekende gouden lagerbieren zijn geïnspireerd door de Tsjechische klassieker Pilsner Urquell. Maar er zijn minstens 50 andere belangrijke bierstijlen, alle heel verschillend. Voor elke is een gelegenheid. Voor het lessen van dorst wint niets het van een wrang, ietwat scherp brouwsel. De markantste stijlen in dit opzicht zijn de op eiken gerijpte Vlaamse rode ales en 'Berliner Weisse', een bedreigde soort. Of de herleefde Leipziger gose, herontdekt nadat de Berlijnse Muur viel.

GA NAAR STIJLEN

BIERNATIES

Het oudst bekende recept voor het brouwen van bier komt uit een van 's werelds grootste en oudste beschavingen, namelijk die van Mesopotamië, in wat nu het dorre hart van het Midden-Oosten is. Over het algemeen hoort het brouwen van bier thuis in koelere klimaten, waar geen wijndruiven groeien maar hop en graan (vooral gerst) welig tieren.

Nu moderne transportmiddelen het mogelijk maken letterlijk overal bier te brouwen, strekt de 'biergordel', waar de meeste van 's werelds grote bieren worden gemaakt, zich uit van Noord-Europa tot de Oekraïne, duikt weer op in het noorden van China en in Japan. Dan steekt hij de Stille Oceaan over naar Noord-Amerika, waar het noordwesten en noordoosten van de Verenigde Staten, en niet te vergeten Canada, enkele van de oudste en rijkste brouwtradities hebben. Op het zuidelijk halfrond heeft deze zone een tegenhanger in een smalle gordel brouwenclaves die loopt over Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Zuid-Australië, en uiteraard Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

GA NAAR NATIES

DE BELGISCHE BIERDATABANK

Omdat weinig onderwerpen zoveel patriottisme oproepen als bier bij de liefhebber doet, is dit deel van onze biersite voor de onderzoeker die in ieder van ons leeft. In deze rubriek kunt u uw inwendige bierjager ontdekken en u uitleven in de bijzonder rijke Belgische biertraditie.

U krijgt informatie over stijl, alcoholgehalte, uiterlijk en, belangrijk, geur en smaak. Het doel is niet alleen u naar de beste bieren te leiden, maar u ook te inspireren verder te zoeken. Het is een gids voor een prachtige wereld, waarin u zult ontdekken dat een bier veel meer is dan 'zomaar een biertje'. Verder krijgt u ook alle informatie over de verschillende brouwerijen, bierfirma's en stekerijen die ons land rijk is.

Als toemaatje krijgt u de mogelijkheid om bieren te beoordelen.

GA NAAR DATABANK

BIERWOORDENBOEK

Het bierwoordenboek is een naslagwerk dat allerlei termen bevat die handelen over het brouwproces, eigenschappen van bieren, bewaring, foodpairing, en nog veel meer.

Wat is de eenheid van bitterheid? Hoe bepaal je de kleur van een bier? Welke bieren passen bij welke gerechten? Waarom is bier dikwijls een betere match dan wijn?

Leer het jargon van de brouwer, begrijp de terminologie en maak indruk op je vrienden en bekenden met je kennis van bier!

GA NAAR WOORDENBOEK